23948sdkhjf

AkzoNobel investerar i Stockvik

AkzoNobel investerar drygt 200 miljoner kronor i ökad kapacitet vid anläggningen i Stockvik, Sundsvall.

Satsningen görs för att möta en växande global efterfrågan.


"Efterfrågan på våra produkter ökar snabbt och denna expansion säkerställer att vi kan möta våra kunders krav framöver", säger Björn Vedin, platschef vid AkzoNobel i Stockvik, i ett pressmeddelande.

Det är primärt i produktlinjen Expancel mikrosfärer som satsningen görs. Ökad efterfrågan på produkten - en viktig ingrediens i många konsumentvaror som till exempel målarfärg och champagnekorkar, industriella applikationer och i byggindustrin – medför att AkzoNobel behöver utöka sin Stockvik-anläggning nära Sundsvall. Expansionen förväntas vara färdig i slutet av 2018.

”Det här är en välkommen satsning för oss i Stockvik och positiv för hela Sundsvallstrakten. Större efterfrågan och tillverkningskapacitet ger förhoppningsvis ringar på vattnet i form av arbetstillfällen och utveckling”, konsterar Björn Vedin.

"Detta är en viktig strategisk investering som kommer att stödja våra kunder och stärka vår ledande ställning på marknaden. Den ökande efterfrågan speglar den växande trenden mot mer hållbara och smarta lösningar, och med Expancel kan vi bidra till utvecklingen av innovativa produkter som är lättare, mer hållbara och har bättre egenskaper, kommenterar Lars Andersson, vd Norden, AkzoNobel."

I början av maj meddelade koncernledningen att AkzoNobel ska delas upp i två bolag med kemi, Specialty Chemicals (1700 anställda i Sverige) i det ena samt färg, Paints&Coatings, i det andra och sannolikt börsnoteras var för sig. Verksamheten ska dock inte påverkas under tiden.

Färg- och kemikoncernen har det senaste halvåret utsatts för uppköpsförsök från amerikanska färgkoncernen PPG Industries. Efter tre försök har PPG dragit tillbaka erbjudandet.

Fakta:

Expancel består av sfärer i mikrometerstorlek bestående av ett (termoplastiskt) polymerskal med en gas inuti. Vid uppvärmning expanderar sfären upp till 60 gånger i volym. Användningsområdena är många, som fyllmedel för viktminskning i expanderad form och som jäsningsmedel i oexpanderad form i bl a färg, papper och PVC-plast och isolering för byggindustrin. Antalet användningsområden för mikrosfärer ökar, särskilt för produkter där vikt är betydelsefull, bland annat i bilar och vindkraftverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078