23948sdkhjf

Tekniskt basår så att fler kvinnor blir ingenjörer

Det är dags att rädda basåret och samtidigt rädda regeringens trovärdighet som feministisk och industrivänlig. Det skriver Teknikföretagens styrelse i DN Debatt.
I mars publicerade regeringen en promemoria med förslag rörande teknikst basår. Tyvärr innehöll den endast juridiskt finlir runt antagningsprocessen, som tidigare varit för snävt formulerat, skriver Teknikföretagen.

Förslagen i promemorian är inte dåliga, endast otillräckliga. Det är inte mer flexibla antagningsregler som på sikt bestämmer basårens vara eller icke vara.

Det som behövs för att kompetensförsörja industrin och göra både utbildning och näringsliv mer jämställt, är finansierin.g och tydlig ansvarsfördelning mellan myndigheter.

Det behövs en garanti för att det tekniska basåret ska få fortsätta leva och för att studenter ska kunna planera sin framtid och för att högskolorna ska kunna fortsätta att utveckla sin verksamhet.

Det tekniska basåret lär vara en av de mer samhällsekonomiskt försvarbara utbildningarna vi har i Sverige, fortsätter Teknikföretagen.

För individen innebär den en chans att ändra riktning på sin utbildning, och i förlängningen hela sitt arbetsliv.

För högskolan är det en möjlighet att rekrytera från en bredare bas, och attrahera människor med andra kompetenser och perspektiv, som av allt att döma klarar utbildningen bättre än de som inte läser basåret.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093