23948sdkhjf

Damberg lanserar förenklingspaket för företag

Regeringen har tagit tre beslut som del i ett förenklingspaket för att göra livet enklare för småföretagare.
Vid sidan om konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företag att lagar och myndighetsregler är hinder för tillväxt.

Ju mer tid företagare kan lägga på sin kärnverksamhet desto bättre. Regeringen vill därför ta nya steg för att underlätta för företag att förhålla sig till regler och ha smidiga myndighetskontakter.

- Vi ger nu Tillväxtverket i uppdrag att titta på dels hur vi bättre kan använda den nya digitala tekniken för att skapa bättre informationsutbyten mellan olika myndigheter och dels hur olika handläggningstider kan kortas. Statskontoret får i uppdrag att undersöka hur vi genomför EU-regler i Sverige. Dessa uppdrag ger företagen mer tid att fokusera på att utveckla sin verksamhet, växa och skapa jobb, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Tillväxtverket får i uppdrag att vara utvecklingsmyndighet för att skapa enkla digitala lösningar som stimulerar samverkan mellan myndigheter. För många företag kan samlad information från myndigheterna förenkla vardagen, speciellt för företag som behöver kontakta flera kontrollmyndigheter som till exempel Jordbruksverket och Livsmedelsverket. Uppdraget ska slutredovisas till Näringsdepartementet den 28 februari 2020.

Tillväxtverket får också i uppdrag att ta fram information som visar hur myndigheternas handläggningsprocesser påverkar företagens konkurrenskraft och utveckling. De ska även komma med förslag på hur myndigheterna kan arbeta för att korta handläggningstiderna. Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2018.

Tidigare siffror från Tillväxtverket har visat att ungefär hälften av de administrativa kostnaderna för företag orsakas av EU-lagstiftning. I Sverige finns ett Regelråd vars uppgift är att granska och yttra sig över kvalitén på lagstiftning som kan få effekter av betydelse för företag. Regeringen ger nu Statskontoret i uppdrag att undersöka om Regelrådet ska få utökat ansvar att se hur EU-lagstiftning kan förenas i svensk lagstiftning på ett sätt som är mindre betungade för företagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079