23948sdkhjf

Horizon 2020 stöttar NIR-plastprojekt

Polykemi är en av tre projektpartners i ett projekt som syftar till att utveckla ett svart pigment, visuellt för infrarött ljus (NIR).

Projektet har fått en stödpeng på 1,29 miljoner brittiska pund (14,4 MSEK).

Bakom projektet står den brittiska plaståtervinningsjätte Luxus Ltd. tillsammans med svenska Polykemi och den globala plastproducenten One51.

Bidragsgivare är EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020.

Projektet, NIRSort, syftar till att ersätta kimrök och flera andra pigment med ett antal olika infraröda (NIR) detekterbara alternativ för användning i förpackningar, fordonskomponenter och konsumentgods.

Projektet ska löpa under två år och kommer att ledas av Luxus i samarbete med Polykemi, som kommer att delta gällande utveckling av receptformuleringar, kompoundering och provning av material.

Materialen kommer i steg två, sedan att utvärderas ytterligare för användning i innovativa förpackningsmaterial via Polykemis dotterbolag Scanfill.

Den tredje projektpartnern, One51, kommer att medverka med sin kompetens genom formsprutning av styva produkter.

Christel Croft, teknisk chef vid Luxus, säger att projektet syftar till att utveckla en rad färgämnen för polymerer, för att möjliggöra sortering av avfallsströmmar med infrarött ljus. Svarta in infärgade plastkomponenter kommer då att kunna separeras från avfallsströmmar till en renhetsgrad som gör att de än en gång kan användas i höggradigt konstruerade polymerer.

Källa: Luxus Ltd

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094