23948sdkhjf

Förslag om ny klassificering av TiO2

Riskbedömningskommittén, RAC, hos den Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, vill klassificera titandioxid (TiO2) som ett ämne som ...

...misstänks kunna orsaka cancer via inandning, dvs  cancerframkallande kategori 2.

Enligt IKEM, finns det i dagsläget inget stöd för att klassificera titandioxid som misstänkt cancerframkallande vid hudkontakt eller vid förtäring. Detta innebär också att konsumenter vid normal hantering av plastprodukter inte utsätts för någon risk eftersom titandioxid som tillsats är fast bunden till plastmatrisen.

Exponering via inandning är därmed endast aktuell vid viss yrkesmässig hantering.       Redan nu tillämpas riskhanteringsåtgärder vid hantering polymerer och tillsatser rutinmässigt inom plastindustrin för att skydda arbetstagarna på ett adekvat sätt. 

En klassificering av ett ämne som cancerframkallande kategori 2 vid inandning innebär enligt CLP-förordningen ett märkningskrav för kemiska produkter om ämnet finns i en koncentration överstigande 1 %.

Tillverkaren/importören kan frångå detta krav om det finns tillräckliga bevis för att produkten så som den släpps ut på marknaden inte utgör någon fara för människors hälsa.

Det är i sammanhanget värt att notera att det aktuella klassificeringsförslaget snarare är en följd av partikelstorleken snarare än ämnets inneboende egenskaper. Det kan därför hävdas att titandioxid som föreligger inkapslad i en plastmatris inte längre uppvisar dessa fysikaliska egenskaper och därför inte bör klassificeras.

Halvfabrikat och färdiga konverterade produkter är inte längre att betrakta som kemiska produkter utan som varor (artiklar) och är därför inte föremål för klassificering, skriver IKEM i ett pressmeddelande.

ECHA förväntas fatta beslut om en eventuell klassificering i september 2017. Om förslaget blir en klassificering kommer det gå vidare till den Europeiska kommissionen. Därefter kommer kommissionen att ta fram ett tillägg till CLP med den nya klassificeringen - en så kallad ATP, “Adaptation to Technical Progress”, vilken troligen blir klar i januari eller februari 2018. 

Källa: IKEM

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109