23948sdkhjf

Tillsammans

Jag älskar den där känslan att av egen kraft vinna den där badmintonmatchen. Att på egen hand övervinna min rädsla och genomföra det där fallskärmshoppet. Och att övervinna ett (...)
... hinder som jag tidigare inte trott var möjligt. Men egentligen är jag en lagspelare och älskar att ingå i team. Där jag tillsammans med vänner och kollegor, sätter upp ett mål för att sedan tillsammans ro detta i land.

Vi tillbringar stora delar av vår vakna tid på jobbet, närmare 2000 timmar per år, tillsammans med våra kollegor. Att trivas på jobbet, att känna samhörighet och delaktighet är viktigt. När denna ekvation fungerar mår vi bra, fungerar och presterar som bäst. Det vet alla och envar.

Ändå visar statistik från Arbetsmiljöverket på att antalet arbetssjukdomar ökat de senaste sex åren. Och för andra året på rad beror detta på organisatoriska och sociala problem på landets arbetsplatser.

Peter Schulz, tidigare chefredaktör för Plastforum, sa alltid att “Det ska vara roligt att jobba. Är det inte roligt så måste vi hjälpas åt så att det blir det.” Jag har tänkt på detta så många gånger.

Vi identifierar oss så mycket med vårt arbete, på organisationsnivå, på arbetsnivå eller som yrkesidentitet, att vi glömmer att det är viktigt att ha roligt. Om man ska man lägga ned hela sin själ på jobbet, och göra det under lång tid, så måste det finnas andra komponenter än bara lön och en bra titel.

Vägen dit ser självklart olika ut från ett företag till ett annat, men jag tänker som Travis Bradberry medförfattare till boken Emotional Intelligence 2.0. Hans råd är att avskaffa meningslösa regler och byråkrati, att behandla alla lika, inte tillåta underpresterare samt att i större grad uppmärksamma goda prestationer.

Vi måste alla bli bättre på att se och berömma varandra, genom en klapp på axeln eller varför inte genom en vänskaplig kram. Tillsammans kan vi alla hjälpas åt att bli bättre på att ha roligt på jobbet.

Sedan årsskiftet har mediehuset Mentor Communications med Plastforum och ett 20-tal andra facktidningar fått en ny ägare i det danska mediehuset Nordiske Medier. Genom vår nya ägare har Plastforum även fått en systertidning, Magasinet Plast, som i likhet med oss, är en facktidning som lever nära den bransch den bevakar och rapporterar om. Tillsammans har vi som mål att med än större skärpa förmedla framtida lösningar, lyfta fram nyheter och ge inspiration om allt intressant som händer i vår bransch.

Och vi tycker att jobbet är roligt. Även om våra danska kollegor tolkar roligt som lugnt och istället säger sjovt. På mässan Plastteknik Nordic den 17-18 maj kommer våra nya kollegor från Danmark att finnas på plats tillsammans med oss i vår monter D10. Välkomna in och snacka plast tillsammans med hela gänget. Det tror vi kan bli både roligt och sjovt.

Malin Folkesson

Chefredaktör, Plastforum
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078