Välj rätt nyckel så kommer de unga

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Det fanns en tid då svensk polymerindustri valde att flytta ut stora delar av sin produktion till något låglöneland, i jakten på låga löner och kraftigt reducerade produktionskostnader.

Så sker än idag. Flera företag är idag etablerade såväl i Baltikum som i Asien med egna fabriker. Detta till trots känns det ändå som att det pratas allt mer om att produktion lyfts tillbaka till Sverige. Kanske på grund av höga transportkostnader, kvalitetsproblemen eller att företag helt enkelt insett att viktig kompetens gått förlorad.

En chef för ett stort svenskt polymerrelaterat bolag berättade för en tid sedan för mig, att bolaget förr hade nästan hade all sin produktion förlagd till Sverige och Europa. Sedan flyttades all produktion undan för undan till Asien. “Vi har gjort flertalet försök att flytta hem viss produktion till Europa igen, men det går inte. Vi hittar inte rätt kompetens och kvaliteten blir då för dålig”, sa han.

Möjligt att det är sant i hans värld. Visst har svensk plastindustri tappat kompetens, men den som finns kvar har vässats, trimmats och slimmats. Svensk plastindustri har en hög automatiseringsgrad och borde idag vara ytterst konkurrenskraftig. Dessutom älskar vi ny teknik, helst när den är digital.

Med vad ska vi göra för att behålla den produktion som finns i Sverige idag och helst även öka och växa? Att anamma digitaliseringen helt eller delvis är ett måste, men vi måste även kittla den unga teknikintresserade generationen för framtidens digitaliserade plastproduktion. Få dem att känna att detta är en arbetsplats där hen vill arbeta.

Gamification är kanske nyckeln, ett tänk från spelindustrin som enligt experterna kan användas för att engagera och förbättra produktiviteten. I den förestående digitaliseringen, kommer allt fler verksamheter att smälta samman eller i vart fall samarbeta i olika digitala ekosystem, så varför inte?

Susanne Timsjö programchef för Piia, som tillsammans med många andra är inne på den här linjen, menar att vi måste anpassa oss till nästa generation och samtidigt utveckla vår innovationskultur.

Gamification, eller spelifiering, handlar inte om att omvandla industrin till det nya dataspelet 4.0, det handlar om att använda speltänk för att skapa motivation och engagemang. Om detta är svaret på hur vi ska möta unga teknister och göra svensk plastindustri attraktivare än någonsin, vet jag inte. Det jag däremot vet är att den nya generationen av teknikintresserade ungdomar kommer att ställa helt nya krav på sin framtida arbetsplats än både du och jag.

Malin Folkesson, Chefredaktör, Plastforum


Håll dig uppdaterad med Plastforum SE
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tekniknytt
Tekniken avsynar fel i fiberkompositen inline

Albis investerar i CFRP-teknik

Företaget har förvärvat tyska Wipag Group, specialister inom bearbetning och tillverkning av kolfiberbaserade kompound för formsprutning.

Satsar 110 miljoner på robotinnovation

Fakuma 2017 tar fart….idag!

En förutsättning för tvärfunktionella projekt

Tillverkaren av plast, latexbindemedel och syntetgummi etablerar plast- innovationscenter i holländska Terneuzen.

Många positiva till plastförbud

Vinmar etablerar sig i Skandinavien

Arkiv
Plus

Vi prioriterar Skandinavien och norra Tyskland

-Att finnas på plats med ett eget bolag i Skandinavien ger oss ett försprång mot andra kinesiska verktygstillverkare som vill in på den skandinaviska marknaden, säger Olof Vistedt, vd för Mold Experts Sweden AB.

Tekniknytt
Flambeständighet på V0

Plus

Frästa kanaler och ingjutna värmeslingor

Englmayer är en av de större leverantörerna av varmkanalsystem och deras varumärke är Mold-Masters. I både Sverige och Danmark är de bland de tre största.

Investeringsbeslut tas senast mars 2018

Förstärker kundbasen genom förvärv

Plus

Början på en ny fransk revolution

Mottog award som årets entreprenör

-Vi har fått pris som årets entreprenör inom vår bransch i Europa, säger en glad Jakob Kesje, vd för Ivisys AB, till Plastforum.

Investerar 40 MSEK i Bredaryd

Plus

Mät- och provningsskolan
Tjockleksmätning ett måste vid dragprovning

United Foam uppköpt av dansk partner

Bioplast ur brukens avfallsströmmar

Plus

Med ökad komplexitet blir roboten ett måste

Tillväxt för Italiens maskintillverkare

Jämtlandsföretaget får investeringsstöd

Plus

Satsar på egen varmkanaldivision

För fyra år sedan antog Hasco en ny strategi som bland annat innebar en stor satsning på varmkanalsystem. Det resulterade i en specifik varmkanaldivision med säte i Wien.

Ackrediteras som kalibreringsorgan för hårdhet

Skapar unik förpackningsdesign

Kompetenscenter för MuCell-sprutning

Tekniknytt
Grön polyeten för rotationsgjutning

På nytt jobb
Elos utnämner ny chef i Kina

Tekniknytt
Robust motor för korta cykeltider

Tekniknytt
PUR-materialen uppfyller ny Reach-standard

Tekniknytt
Innovativt varmkanalsystem

Tekniknytt
Kulskruv för bättre prestanda

Tekniknytt
Formblåsning och formsprutning i samma maskin

Plaståtervinnare i konkurs

Kartläggning av farliga ämnen

Deflamo säljer del av verksamheten

Tojos i samarbete med byggvarukedja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109