23948sdkhjf

Kraftfullt svenskt bioplastprojekt

STEPS, är ett tvärvetenskapligt svenskt forskningsprogram, som tog fart hösten 2016. Projektet är (...)
... indelat i tre arbetsområden. Ett av dessa är koncentrerat till att utveckla produktionen av nya mångsidiga byggstenar för plast från förnybar råvara. Målet är att ersätta fossil råvara och undvika toxiska tillsatser.

Inom ett annat område ska projektet utveckla nya formuleringar för att producera miljövänlig plast baserad på olika kombinationer av biobaserade byggstenar. Här ska även modifierade naturliga polymerer undersökas gällande egenskaper som passar för industriella tillämpningar.

Det tredje arbetsområdet gör ekonomiska och miljömässiga värderingar av produkter och processer för att stödja tidig användning. Likaså analyseras potentiella omställningsvägar mot hållbar produktion.

Målet är att utveckla bioplaster baserade på någon form av bioråvara, med likartade eller bättre egenskaper än dagens fossilbaserade plaster och som dessutom är koldioxidneutrala. För att underlätta övergången till nya råvaror är det viktigt att de nya plasterna kan tillverkas och bearbetas med befintlig utrustning.

Forskningsprogrammet ska pågå under fyra år. För finansieringen står Mistra, Stiftelsen för Miljöstrategisk Forskning, som utsett Lunds universitet som programvärd. Totalbudgeten ligger på cirka 60 miljoner kronor, varav 40 miljoner kronor från Mistra.

I projektet ingår ett tjugotal forskare från LTH, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp och Swerea. Dessutom deltar 18 företag från återvinningsindustrin, skogsindustrin och globala aktörer inom plastbranschen, till stora internationella varumärkesägare. Dessutom ingår Region Skåne. /STEPS

STEPS har ett tvärvetenskapligt arbetssätt, där forskare från olika discipliner arbetar tillsammans med industriföretag från olika branscher.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109