23948sdkhjf

Nytt sätt att återvinna uttjänta däck

Forskare vid Texas A&M university i Qatar, arbetar med att finna nya sätt att återanvända kasserade däck. Genom att återskapa (...)
... däckmaterialen till sina ursprungliga kemiska byggstenar, vill dem på nytt kunna använda materialen för tillverkning av däck.

Forskargruppen har sedan 2012 arbetat på en teknik, vilken bygger på molekylen cyklopenten. Tillsammans med kollegor från California Institute of Technology, har de experimenterat med katalysatorer för att få cyklopentenmolekyler att länkas till varandra för att få fram polypentenamerer, vilka liknar naturgummi, rapporterar Chemical Industry Journal.

Idag använder tillverkare av syntetiskt gummi sig av butadien som basmaterial. Priset för BR har dock ökat på senare tid, vilket öppnat dörren för nya alternativ som exempelvis cyklopenten.

Enligt forskarnas beräkningar, skulle polymerisering av cyklopenten och en senare nedbrytning av det samma, under relativt milda reaktionsbetingelser, kunna vara ett möjligt alternativ till naturgummi.

Forskarna håller på att skala upp sina labbexperiment för att se om däckindustrin realistiskt skulle kunna använda sig av deras processer. / Chemical Industry journal
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078