23948sdkhjf

Vad väntar bakom hörnet?

Förändringens vindar har blåst rejält under 2016.
I somras kom Brexit och slog ner som en bomb, och så sent som i november kom nästa käftsmäll - republikanerna tog över ordförandeklubban i USA, med Donald Trump i spetsen. Många med mig undrar säkert hur detta kommer att påverka Sverige och Europa.

I dagsläget är det omöjligt att svara på detta, men konstigt vore om allt blir sig likt. Majoriteten av Storbritanniens medborgare valde visserligen att rösta ja till ett utträde ur EU, men ännu vet vi inte om det blir en sanning. Formellt sett är folkomröstningen ju bara rådgivande. Skulle det trots allt bli så, finns dessvärre en risk för att fler länder väljer att göra samma sak, vilket i sin tur skulle äventyra EU-samarbetet.

Vilken påverkan maktskiftet i Washington kommer att få, lär vi heller inte få några svar på under 2016, men visst finns det en oro för vilka effekter det kommer att få gällande dagens internationella handelssystem. Inte minst gällande frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP). I ett uttalade den 22 november lär Trump ha sagt att han vill riva upp frihandelsavtalet TPP. Om detta innebär att så även blir fallet med TTIP, lär vi få svar på när han tar plats vid sitt nya skrivbord den 20 januari 2017.

-Aldrig har väl osäkerheten om vart världen är på väg varit större, skriver Erik Magnusson i en analys i Helsingborgs dagblad. Och jag är beredd att hålla med.

Dessvärre verkar oron inom den svenska plastindustrin redan ha tagit fart. När Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening, Sinf, presenterade Underleverantörsbarometern i början av november pekade den med all tydlighet på att det finns en stor osäkerhet just nu bland svenska underleverantörer som anar en sämre konjunktur.

Själv väljer jag att affirmera. Frihandelsavtalet mellan EU och USA kommer att stå fast. Svensk polymerindustri håller världsklass. Flera företag håller just nu på att bygga ut och många investerar miljonbelopp i en ökad automatisering. Kompetensen kommer successivt att höjas inom kåren och redan under 2017 kommer allt fler unga att söka sig till plastindustrin. Det är min sanning. Tror jag...

Detta är det åttonde och sista numret av Plastforum för i år. Jag hoppas att det varit ett år med intressant läsning som förhoppningsvis gett en del nya kunskaper. Nu blickar vi framåt mot nästa år!

Malin Folkesson

Chefredaktör, Plastforum
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172