23948sdkhjf

Robusta biobaserade plaster

Forskare vid Lunds universitet har fått ekonomiska medel i syfte att ta fram plastmaterial som (...)
... delvis eller helt är uppbyggd med förnybar biocellulosa, som realistiska alternativ till dagens förpackningsplaster.

Patric Jannasch, forskare vid Lunds universitet, säger till Plastforum att syftet är att utveckla nya metoder att syntetisera bio-monomerer med ursprung i cellulosabiomassa, bland annat baserade på isosorbid.

-Vårt mål är att framställa nya helt eller delvis biobaserade polyestrar och polyamider som realistiska "drop-in" alternativ till dagens förpacknings- och konstruktionsplaster, säger han.

Speciellt är forskargruppen ute efter att skapa ett biobaserat alternativ till polyetentereftalat (PET) som idag används i stora mängder till förpackningar. För att skräddarsy högkvalitativa plaster kommer projektgruppen att studera förhållandet mellan den kemiska strukturen hos polymererna och deras olika egenskaper.

Dessutom kommer forskarna att studera hur man bäst kan bearbeta och forma de nya polymererna, samt hur de kan återanvändas. Slutligen kommer utvalda bio-baserade plaster att studeras och utvärderas i olika applikationstester i samarbete med industriella intressenter.

Projektet löper över tre år med en budget på tre miljoner kronor. Detta kommer att finansiera en doktorand och bland annat omfatta samarbete med en forskargrupp vid universitetet i Tartu, Estland, vilka är experter på att framställa olika kemiska byggstenar baserade på isosorbid.

Projektet har anknytningar till det större Mistra-finansierade projektet STEPS. /Formas, Lunds universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079