23948sdkhjf

Pant på plastbärkassen en tänkbar lösning

Sverige har ett framgångsrikt pantsystem för flaskor och burkar. PantaPåsen, är ett startup-företag som (...)
... arbetar för att införa ett pantsystem på våra plastpåsar. Bakom företaget står entreprenören och civilingenjören Suwar Mert, som i början av 2015 började testa olika idéer för att se hur problemet med plastpåsar kan lösas.

-Genom att införa ett pantsystem sätter vi ett värde på påsarna. Panten garanterar att påsarna värderas på samma sätt som tomflaskor och ölburkar. Därmed gör vi dem också synliga i ett samhälle där plastpåsarna ofta passerar våra händer utan att vi reflekterar över det, skriver företaget på sin hemsida.

I en debattartikel med avsändare Suwar Mert, Leif Nilsson ordförande i SPIF samt Jagdeep Singh från KTH, skriver de tre herrarna att plastbärkassar som hamnar i naturen länge har varit ett miljöproblem, inte minst för ekologin i våra världshav. Trots nuvarande ansträngningar för att begränsa användningen av plastbärkassar, använder vi i Sverige cirka 1,4 miljarder plastbärkassar varje år.

Istället för att lägga kraft på hur enbart informationsinsatser ska lösa problemet med plastbärkassar i naturen, vill Mert, Nilsson och Singh att vi ska fokusera på hur vi ökar andelen plastbärkassar som faktiskt återvinns.

Genom att införa pantautomater för plastbärkassar, liknande dem för burkar och PET-flaskor, och placera dessa intill dessa automater skulle vi för första gången ge plastbärkassar ett verkligt värde för konsumenter och ett incitament till att inte låta de hamna i naturen, skriver herrarna.

-Ett pantsystem för plastbärkassar skulle ha en dubbel effekt. Det skulle innebära att konsumenten tänker till en gång extra innan påsen köptes, men framför allt skulle det minska risken för att påsen hamnade på villovägar. Med detta skulle vi kunna ta ett stort steg in i en cirkulär ekonomi där vi hushåller med våra resurser på jorden, skriver Suwar Mert, Leif Nilsson och Jagdeep Singh.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062