23948sdkhjf

Den svenska plastkassen på bordet igen

Förbrukningen av plastkassar ska minska med hälften till 2025, enligt ett EU-direktiv. För att nå målet föreslår Naturvårdsverket ett lägstapris på fem kronor per plastbärkasse.
Naturvårdsverket gör en bedömning att ett lägsta pris på alla plastbärkassar är vad som krävs för att minska förbrukningen och öka återanvändningen. Det säger Sandra Backlund, samhällsekonom på Naturvårdsverket.

Alla plastbärkassar, även kassar som idag delas ut gratis i till exempel kläd- och bokhandeln ska ha ett lägstapris på fem kronor föreslår Naturvårdsverket.

Branschorganisationern Ikem menar att EU-reglerna istället behöver anpassas efter svenska förhållanden. I Sverige är också de flesta konsumenter medvetna om vikten av att källsortera sina plastförpackningar.

–Om man vill undvika att plastkassar hamnar i naturen är det viktigare att arbeta för att skapa välfungerande avfallshanteringssystem även i andra länder, säger Lena Lundberg på branschorganisationen Ikem. Då undviker man att plastkassarna hamnar i miljön.

Mycket av diskussionen kring plastkassarna handlar också om marin nedskräpning.

–Marint skräp är delvis ett resultat av dålig avfallshantering. En förbättrad avfallshantering så att inga plaster läggs på deponi kommer förhindra att sådant avfall når den marina miljön, säger Pontus Alm som ansvarar för frågan hos Ikem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064