23948sdkhjf

Omformbara polymerer en ny generation material

Polymerer med formminne har utvecklats vid ett kinesiskt universitet. Forskarna tror dessa skulle kunna leda till en ny generation av material inom medicin, elektronik och andra områden.
https://youtu.be/UXQCWfYPGpQ
Polymerna vilka har en kapacitet att omforma sig själva ett flertal gånger har utvecklats av en forskargrupp vid Zhejiang University i Hangzhou.

Det normala är att polymerer alltid vill återgå till sitt ursprungliga skick till följd av dess kovalenta bindningar, vilket kan medföra problem vid olika produktionsprocesser.

De nya materialen kan bevara sin nuvarande form och anta nya former. Detta sker genom att kombinera två komponenter där den ena har en elastisk deformationsegenskap och den andra en plastisk deformationsegenskap. Genom att fysiskt trycka på materialen antar dessa olika former vid olika temperaturer.

Förutom formbarheten tålde materialet även att låta sig omformas flera gånger utan att spricka eller brytas ned. I ett av flera exempel där forskarna åskådliggör möjligheterna med materialet använde forskarna en 30 millimeters kvadrat av ett material i en origami vilken veks i två olika former. /Plasticsnews, PP Polymer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065