23948sdkhjf

EU stramar åt klassificeringen av bisfenol A

Klassificeringen av bisfenol A när det gäller reproduktionstoxicitet, ska skärpas. Detta har EU-kommissionen och dess medlemsländer nyligen tagit beslut om.
Beslutet vilket togs av EU-kommissionens REACH-kommitté, följer den europeiska kemikaliemyndigheten ECHAs förslag från 2014 att omklassificerad bisfenol A (BPA) från reproduktionstoxisk kategori 2 (misstänkt reproduktionstoxisk för människor) till reproduktionstoxisk kategori 1B (förmodat reproduktionstoxiskt för människor), rapporterar branschorganisationen Ikem.

Ikem tillägger att beslutet troligtvis kommer att leda till att försäljningen av BPA till allmänheten kommer att förbjudas, men att det inte kommer att få några praktiska konsekvenser för industrin.

Kemikalien används bland annat som råvara vid tillverkning av polykarbonat och epoxi. Eftersom spår av BPA blir kvar i den färdiga plasten även efter förnätningen är kemikalien, enligt definitionen i REACH en del av denna.

BPA uppfyller dock kraven både i ramförordningen för material i kontakt med livsmedel och i plastförordningen, därför kommer den nya klassificeringen inte att påverka efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen. Bland annat på grund av att BPA omvandlas till det slutliga materialet genom kemiska reaktioner.

Då binds BPA-monomererna till varandra i långa polymerkedjor som bildar det slutliga materialet, till exempel polykarbonat eller epoxi. Endast spårmängder av BPA blir kvar i polymeren, rapporterar Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på Ikem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109