23948sdkhjf

Metod förhindrar bakterietillväxt i kylvatten

Forskarna bakom en metod som förhindrar bakterietillväxt i bensinrör har etablerat ett nytt bolag, vilket ska utveckla en metod att förhindra bakterietillväxt i dricksvattenrör som även kan bli tillämplig för kylvatten inom industrin.
Bakom det nya bolaget, Electrical pipe for fluid transport (EPFF) står Lars Selling och Thomas Andersson som tillsammans med lundaforskaren Kenneth Persson ska anta en ny utmaning.

Bolaget, EPFF, bygger på det faktum att tillväxt av bakterier, i dricksvattenrör är ett globalt problem och i värsta fall kan orsaka allvarliga epidemier. Att försöka undvika problemet ger i dag stora underhållskostnader och stor användning av miljöfarliga kemikalier.

Företagets produkt är ett vattenledningsrör i plast med elektrisk ledningsförmåga. Genom att spänningssätta röret kan man påverka bakterietillväxten.

Just nu arbetar företaget bland annat med att bestämma sig för hur konceptet rent praktiskt ska paketeras. Det är dock företagets vd Lars Sellings övertygelse att det ska gå att sätta installationer på marknaden ganska snart.

Han tror att det finns stor potential i tekniken, även bortom dricksvattenrören.

– Det finns många applikationer där man behöver hålla rent i cirkulerande vätska. Kylvatten i industrier är ett sådant exempel. Det är en spännande kunskap i botten, sen är det bara fråga om vad vi väljer att göra med det här. Vi måste bestämma oss under 2016 för vad nästa steg ska bli, och hur vi ska ta det här till marknaden rent praktiskt, säger han. /8till5.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078