23948sdkhjf

Anmälningskrav för nanomaterial föreslås

Kemikalieinspektionen föreslår att företag ska bli skyldiga att anmäla om kemiska produkter innehåller nanomaterial.
Syftet med förslaget är att öka kunskapen om vilka nanomaterial som finns på den svenska marknaden.

Victor Björkgren, kemist på Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget om nanomaterial säger att forskning visat att nanomaterial kan innebära faror för hälsa och miljö, men att det saknas tillräckliga kunskaper på området.

-Med en anmälningsplikt skulle vi få mer information om hur mycket och vilka nanomaterial som används i Sverige, säger han.

Sedan länge finns krav på att företag i Sverige ska registrera innehållet i kemiska produkter i Kemikalieinspektionens produktregister, men nanomaterial behöver inte särskiljas.

Kemikalieinspektionens förslag, som har lämnats över till regeringen, innebär att företag som anmäler produkter till produktregistret även måste ange om produkterna innehåller nanomaterial.

I förslaget från Kemikalieinspektionen är företag som omsätter mindre än fem miljoner kronor per år undantagna från anmälningsplikten under en utvärderingsperiod. Dessa ska endast markera i en kryssruta om de känner till att deras produkter innehåller nanomaterial. Under utvärderingsperioden ska samma undantag även gälla för nanomaterial som är pigment.

Flera andra EU-länder har redan infört, eller planerar att införa, egna lösningar för insamling av information av nanomaterial. EU-kommissionen utreder också ett eventuellt gemensamt register inom EU. /Kemikalieinspektionen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078