23948sdkhjf

EU sa nej till återvinning av plast med DEHP

Europaparlamentet har ställt sig bakom en icke-bindande resolution om att EU-kommissionen inte bör tillåta att plaster som innehåller mjukgöraren DEHP återvinns, skriver Ikem.
Det som särskilt oroar ledamöterna är att de företag som ansökt om tillstånd, inte har kunnat visa att arbetsmiljörisken kan kontrolleras ordentligt. Sökanden har inte heller kunnat visa att det finns socioekonomiska effekter som kan väga upp riskerna med att använda ämnet.

-Det är förvånande och olyckligt att Europaparlamentet inte litar på vår europeiska kemikaliemyndighet ECHA, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor hos IKEM.

Lundberg poängterar att DEHP är ett välstuderat ämne som genomgått omfattande riskbedömningar av myndigheterna under årens lopp. Alternativen till materialåtervinning är förbränning, deponering eller export utanför EU. Då vore det bättre att ta ansvar för en säker återvinning inom EU, menar hon.

Den europeiska mjukgörarindustrins branschorganisation, ECPI, beklagar i ett pressmeddelande parlamentets invändningar mot att återvinna gammal mjuk PVC-plast som innehåller DEHP.

Den 22 oktober 2014 kom den europeiska kemikaliemyndighet ECHA med sitt slutliga yttrande i frågan efter en omfattande utvärdering av alla tillgängliga data. Man ansåg att tillstånd skulle ges till de tre återvinningsföretag som 2013 ansökt som tillstånd för sin återvinning, gällande användning av återvunnen mjuk PVC innehållande DEHP för specifika applikationer. Tillståndet kommer att omprövas efter sju år. Det slutliga beslutet om tillstånd kommer att fattas av EU-kommissionen, som inte är skyldigt att följa Europaparlamentets yttrande. /IKEM
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078