23948sdkhjf

Lättviktsmaterial för tuffa applikationer

Schwalbe har utvecklat ett nytt material för innerslangar till däck på mountainbikes. Företaget, som är ledande i Europa på cykeldäck och innerslangar, har arbetat med BASF för att utveckla en ny termoplastisk polyuretan (TPU).
De utmärkta mekaniska egenskaperna hos detta material innebär att väggtjockleken kan reduceras avsevärt. Det ger den nya cykelslangen en viktig fördel jämfört med butyl-baserade innerslangar: vikten har minskat med så mycket som 65% jämfört med en standardslang för 29-tum. Enligt Schwalbe, kommer innerslangen finnas i butik från december 2015.

Det nya materialet har många användbara materialegenskaper. Det är särskilt motståndskraftig mot nötning och slitage och har därför lång livslängd. Vidare kan en innerslang tillverkad av denna polymer motstå en mycket hög nivå av kontinuerlig belastning och - trots sin starkt reducerade väggtjocklek - bibehålla ett konstant lufttryck under långa perioder.

Ett intressant inslag i den lösning som utvecklats med Schwalbe är att slangen, ventilbasen och ventilskaftet är alla tillverkade av material baserade på det nya materialet. Detta förenklar produktionsprocessen och gör också att produkten lätt kan återvinnas.

-Tack vare vår omfattande portfölj av lämpliga typer av materialet, kunde vi hitta den perfekta kombinationen av material för att göra den nya cykelinnerslangen, förklarar Sascha Mattfeld på BASF.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047