23948sdkhjf

Karolinska testar PVC-fria blodpåsar

Hösten 2011 inleddes projektet PVCfreebloodbag. Inom kort tar in-vitotesterna fart av en ny polyolefinbaserad påse på Karolinska Universitetsjukhuset i Stockholm.
Lena Stigh från Jegreliusinstitutet för tillämpad Grön kemi i Östersund är projektledare för projektet. Hon berättar att projektet är ett till hälften, EU-finansierat Life+ projekt. Den andra hälften finansieras av projektets fyra deltagande företag, Karolinska Universitetssjukhuset och Region Jämtland. Projektet har en budget på 2 miljoner euro.

Projektet har två huvudmål; Att visa att det är möjligt att tillverka en PVC-fri blodpåse för lagring av röda blodkroppar, som uppfyller de krav som finns idag. Det andra målet är att öka medvetenheten om varför dagens PVC-påsar bör ersättas, så att marknaden väl efterfrågar påsen när den blir kommersiell.

Under våren tar en mindre in-vito-test fart. Påsarna ska då testas med avseende på att det går att lagra blod, med bibehållen kvalitet på de röda blodkropparna. Provet kommer att pågå under sex veckor exklusive bloddonationer och sammanställning.

I projektet står danska Melitek A/S för kompounden, finska Wipak för framtagning av filmen, polska Primo för slangen samt italienska Hemotronic för påsen.

Projektet beräknas pågå under hela 2016, förutsatt att en förlängning på grund av en rad administrativa förseningar blir beviljad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062