23948sdkhjf

Spärrskikt får bioplast att funka mot livsmedel

I dagarna lanseras en ny biologiskt nedbrytbar plast som mycket väl skulle kunna användas till livsmedel. Bakom materialet står det europeiska forskningsprojektet Dibbio Pack.
Fram till nu har ett problem med biologiskt nedbrytbar plast varit att fukt och lukt har tagit sig igenom foliematerial, som inte hållit tillräckligt tätt.

Forskare inom det europeiska forskningsprojektet Dibbio Pack har nu tagit fram ett biobaserat spärrskikt som kan kombineras med biobaserade folier. Materialen uppges kunna ges extrafunktioner för användning inom närbesläktade områden som läkemedel och kosmetika. De kan även få antibakteriella egenskaper, skriver Ny Teknik.

Hemligheten är ett bionedbrytbart funktionsskikt som utvecklats vid Fraunhoferinstitutet ISC. Skiktet, Bioormocer, kan appliceras som ett lack på biologiskt nedbrytbara folier, och har förmågan att stänga ute fukt och luft i en exempelvis en kaffeförpackning, samtidigt som det ser till att kaffearomen stannar kvar i den samma.

I projektet har forskarna använt sig av ett fibermaterial från kräftdjursskal, vilket de använt vid konstruktionen av ett byggskelett av kiseldioxid.

Under forsknings- och utvecklingsarbetet har forskarna kunnat konstatera tydliga tecken på nedbrytning redan efter sex veckor. /Debbio, Ny Teknik

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062