23948sdkhjf

Billigare plast till följd av fallande oljepriser

Priset på råolja har halverats sedan juli i fjol och påverkat priserna på plastmarknaden, rapporterar det amerikanska branschorganet Plastics News.
Kilopriset för polyeten sjönk i november med drygt 6 cent på den nordamerikanska marknaden. i I december sjönk det med drygt 8 cent.

-Den senaste tidens kollaps inom råoljepriserna har fungerat som en katalysator för en omkalibrering av de globala råmaterialpriserna. Vi förväntar oss att priserna på polymerråvara kommer att fortsätta att sjunka även under de första månaderna av år 2015, säger Nick Vafiadis vid konsultföretaget IHS Chemical i Houston, Texas.

I juli i fjol låg råoljepriset på nästan 100 US dollar per fat. I början aav januari hade priset på råolja sjunkit till rekordlåga 49 US dollar.

Det kraftiga prisraset har enligt Vafiadis försatt de amerikanska polyetenleverantörerna i en tuff sits, då dessa de senaste åren, trots sjunkande priser på naturgas, använt det höga råoljepriset för att motivera fortsatt höga priser på polyeten.

Phil Karig, vd på konsultföretaget Mathelin Bay Associates LLC i USA, säger att om inte Saudiarabien minskar sin produktion av råolja för att på så sätt begränsa tillgången och öka priset, så kommer troligen oljepriset att fortsätta att sjunka ytterligare och nå en ny bottennivå inom tre till sex månader. Det kommer i sin tur att innebära att även priserna på polymerråvara fortsätter att sjunka och förbli relativt låga under en väsentlig tid. /packnyheter.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063