23948sdkhjf

Danskt samarbete vill stoppa föroreningen av mikroplast

Danska miljöorganisationer och branschorganisationen Plastindustrien i Danmark, går samman för att stoppa föroreningar av mikroplast som bland annat uppges användas i tandkräm.
Branschorganisationen, Økologiske Råd og Plastic Changeska tillsammans arbeta för att finna lösningar på hur man får bukt med föroreningarna.

-Vi hoppas på att finna ny kunskap som kan användas för att fasa ut mikroplaster från kosmetika och industriprocesser, säger miljöchef Helle Fabiansen från Plastindustrien till danska Politiken.

En av flera möjliga åtgärder som miljöorganisationen Plastic Change vill testa, är en teknik där man inför ett membran på reningsverk som fångar upp plastpartiklar.

Mikroplasterna kommer bland annat från fibrer när vi tvättar våra syntetiska plagg, från tandkräm, duschkrämer och schampo. Det kan strömmar upp till en halv miljard bitar av plast i havet från ett reningsverk i en timme. Plasten kommer från källor fibrer från tvätta syntetiska kläder och från mikroplaster, som lagt många tandkräm, skurar och schampo.

Vid sidan av åtgärder vid själva reningsverket ska konstellationen initiera insamling av plastavfall längs de danska kusterna på Jylland, för analys vart ifrån de ursprungligen kommer. Tillika ska gruppen undersöka om mikroplasten ackumuleras i näringskedjan då större fiskar kalasar på mindre havsdjur med risk för att den så småningom hamnar på vårt middagsbord. / JydskeVestkysten, Politiken

Plastforum skriver även om....
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078