23948sdkhjf

Kraftig tillväxt för bioplaster

Mer än fyra hundra procents tillväxt för bioplaster fram till 2014, säger rykande färska prognoser. Och råvarutillverkarna hänger på med nya produktionsanläggningar – huvudsakligen i Asien.
På den europeiska bioplastkonferens nyligen presenterade branschorganisationen European Bioplastics den undersökning som genomförts tillsammans med sina två forskningspartners IfBB (Institute for Bioplastics and Biocomposites vid universitetet för tillämpade vetenskaper i Hannover) och tyska Nova-institutet.

Prognosen pekar mot en kapacitetsökning för bioplaster från 1,6 miljoner ton 2013 till 6,7 miljoner ton fem år senare, 2018.

Biobaserade men inte komposterbara plaster, som biobaserad PE och biobaserad PET växer kraftigast.

PLA är det drivande materialet bland biobaserat och komposterbar. Lokalt producerad PLA kommer att gynnas av det nya EU-direktivet att minska andelen bärkassar av plast. Förpackningar av olika slag kommer att fortsätta att vara huvudområde för bioplaster.

Prognosen visar också på ett starkt ökat intresse för bioplaster inom textilområdet och fordonsapplikationer.

Inom den regionala kapacitetsutvecklingen finns tydliga tecken på att Asien kommer att stärka sin roll som en betydande produktionshub. De allra flesta planerade framtidsprojekt ligger i Thailand, Indien och Kina. Troligen kommer 75 procent av all bioplast att tillverkas i Aien år 2018.

Däremot förväntas forskning och utveckling ske i Europa tillsammans med åtta procent av den globala tillverkningskapaciteten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094