23948sdkhjf

3D-printade inre organ inom en snar framtid

3-D gurun Terry Wohlers är övertygad om att det kommer att bli möjligt att tillverka mänskliga inre organ i framtiden.
– Förmodligen kommer vi se sådana kroppsdelar bli 3D-printade redan under vår livstid, sa han i samband med sitt framträdande på innovationsarenan Innodex vid sitt besök på underleverantörsmässan Subcontractor i Jönköping i november.

–Det som är mest spännande är det som vi inte vet. Ingen förutsåg att vi skulle kunna spela upp filmer på våra telefoner eftersom man inte kunde få in videobanden i en telefon. Likadant är det med 3D, sa Wohlers.

För att bli framgångsrik inom 3D är det viktigt att ta fram produkter med innovativ design som utnyttjar teknikens möjligheter, framhöll Wohlers när han höll ett anförande på mässans 3D-konferens.

Terry Wohlers berättade att intresset för additiv tillverkning är på ”all time high” och att tekniken nu börjar bli redo för att korsa nästa barriär och användas i stor utsträckning för serieproduktion. Redan i dag går en dryg tredjedel av alla detaljer som 3D-printas till slutprodukter – en siffra som har ökat kraftigt för varje år.

–Kommer det någonsin att bli 100 procent? frågade sig Terry Wohlers och svarade själv med att säga att det förmodligen inte blir så, även om andelen 3D-printade detaljer som hamnar i slutprodukter kommer att fortsätta öka.

Det är viktigt att göra en redesign när man går över till additiv tillverkning. Titta på att minska antalet delar av en produkt och att optimera topologi och strukturer för att minska materialåtgång och vikt, sa han. /Swerea
Terry Wohlers med en 3D-printad höftledskula (i skala 4:1) från det svenska Arcam.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062