23948sdkhjf

Forminsatser med laserfri AM

En ny laserfri teknik för additiv tillverkning av metallkomponenter, som exempelvis insatser till formverktyg, har utvecklats av tre forskare vid University of California, USA.
Extra intressant är att utrustningen inte har någon laser, vilket gör den både betydligt mindre och avsevärt billigare än konventionell utrustning.

Den nya tekniken har fått namnet Selection Inhibition Sintering, eller kort och gott SIS. Istället för att selektivt smälta metallpulver med elektronstråle eller laser så behandlas de områden som inte ska sintras. Detta sker genom att ett skrivhuvud sprutar antisintringsvätska på områden och metallpulvret stelnar.

Lager på lager kapslas pulver in i stelnat pulver, därefter sintras det obehandlade metallpulvret och det stelnade vätskebehandlade pulvret kan enkelt tas bort.

I sina tester har forskarna använt en sockerart som upplösts i vatten, men även keramiska salter och andra kolhydrater har provats.

Förutom att man slipper en kostsam laser så behöver tekniken inget stödmaterial. Upplösning idag ligger runt 120 mikron. I framtiden hägrar möjligheten att erbjuda en konsumentinriktad metallmaskin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078