23948sdkhjf

Optimism bland svenska företagare

Optimismen i Sverige återvänt, om än i "ligthversion", det visar en undersökning av företagsledares uppfattning om det kommande året, som genomförts av revisions- och konsultföretaget Grant Thornton.
Undersökningen redovisar det så kallade balansmåttet, andelen optimistiska företagsledare minskat med andelen pessimistiska. I år hamnar Sverige på ett positivt balansmått på 44 vilket ger Sverige plats 16 i rankinglistan över de mest optimistiska länderna. Ökningen är påtaglig jämfört med för ett år sedan då balansmåttet stod på pessimistiska -16.

Sett till de svenska siffrorna kan revisions- och konsultföretaget konstatera att endast två procent­ av de svenska företagsledarna är mycket optimistiska. Största andelen, 48 procent, är ganska optimistiska, medan 44 procent befinner sig i ett slags nolläge, utan att vara vare sig optimistiska eller pessimistiska. Återstående sex procent är ganska pessimistiska, men glädjande nog är ingen av de 450 intervjuade svenska företagsledarna mycket pessimistisk.

- Tilltron till ekonomin är viktig för att vi ska se en tillväxt framöver. Det är också glädjande att G7-länderna och Europa vänder och blir mer positiva. Även Tyskland, som är en viktig handelspartner till Sverige och Danmark är mer positiva än för ett år sedan. Norge och Finland däremot har det tuffare på sina marknader och drar ner Norden-snittet, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton.

Sett till sysselsättningen, räknar 41 procent av de tillfrågade företags­ledarna med att öka antalet anställda, medan tio procent tror sig behöva minska arbetsstyrkan. Resterande tror på oförändrat läge.

När det gäller investeringar i fastigheter, maskiner eller fabriker, ligger de svenska företagarna lågt och befinner sig i den nedre delen av rankinglistan över länder med investeringsvilja.

Detsamma gäller satsningar på forskning och utveckling. Istället verkar de svenska företagen se fram emot ett år med ökad vinst. Hela 55 procent av företagen tror att vinsten kommer att öka under 2014 jämfört med 2013.

Undersökningen är genomförd av Grant Thorntons International Business Report. I undersökningen har 450 svenska företagsledare i företag med 50-500 anställda intervjuats mellan november och december 2013.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066