23948sdkhjf

Tunnskiktsteknik för verktygstemperering

Genom att i framtiden använda tunnfilm vid upphettning av kaviteten vid formsprutning kan man öka plastdetaljens ytkvalitet avsevärt. Tempereringstekniken har utvecklats av forskare vid det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer.
Förutom en rejäl energibesparing på upp mot 90 procent ger processen även en rad processfördelar.

Kavitetens yta måste vid insprutning av plastsmältan vara tillräckligt varm för att ge den högkvalitativa ytan. Därefter måste plastdetaljen kylas ner för att kunna avformas. Inför nästa skott måste kavitetstemperaturen upp igen, annars blir ytan inte tillräckligt bra. Denna variotermiska temperering kan pendla så mycket som 20-30 °C, vilket både konsumerar tid och ger onödig energiförbrukning.

Genom att istället bara temperera kavitetens ytskikt och inte hela verktyget kommer man runt dessa problem. Den nya tempereringstekniken bygger på att kavitetsväggen beläggs hjälp av en vakuumbaserad sputteringteknik med en några mikrometer tunn metallfilm av ett speciellt konduktivt material.

Filmen isoleras genom ett underliggande keramiskt skikt så att den värme som genereras i skiktet blir kvar med stor noggrannhet. Skiktet är både nötningståligt och klarar termodynamisk stress.

I skiktet kan även sensorer integreras och extremt små och snabba termoelement kan skapas med tunnfilmsteknik i isolerlagret. På så sätt kan temperaturen styras med stor noggrannhet.

Forskarna letar nu industripartners för serietillverkning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.425