23948sdkhjf

Polymerer kan även vara en halvmetall

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt att polymerer inte enbart kan bete sig som isolatorer, halvledare och metaller. De kan även vara halvmetaller.
Under ledning av Xavier Crispin, docent i organisk elektronik vid Linköpings universitet, har tjugo forskare från fem universitet, samarbetat för att bevisa att polymerer även kan fungera som halvmetaller. Resultaten ska publiceras i en artikel i tidskriften Nature Materials.

Nobelpriset i kemi gick år 2000 till en grupp forskare som upptäckt att polymerer även kan leda ström på samma vis som halvledare och metaller.

För några år sedan upptäckte Crispin att ledande polymerer kan vara termoelektriska. Beroende på temperaturen leder ett termoelektriskt material ström olika bra, skriver netcommunity.se.

- Vi fick ut en hög termoelektriskt effekt, så kallad Seebeck-effekt, i våra experiment och det tydde på att vi hade att göra med halvmetaller, men vi behövde bevis, säger Xavier Crispin.

I projektet ingår ingår forskare från Sverige, Norge, Danmark, Belgien och Australien. Flertalet av forskarna kommer dock från Linköpings universitet.

De termoelektriska generatorer som finns på marknaden idag är tillverkade av legeringar av vismut och halvmetallen tellur, vilka är såväl sällsynta som dyra.

En av forskarna, Magnus Berggren, säger att de förestående polymererna i fråga är såväl enkla som billiga att tillverka.

- Att vi nu fått en förståelse för fenomenen kommer att ge en rejäl skjuts åt utvecklingen och öppna upp ett nytt forskningsfält inom den organiska elektroniken, säger Berggren

Forskningen har i huvudsak finansierats av Europeiska forskningsrådet, ERC, skriver nätsiten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063