23948sdkhjf

Metallersättning i tuffa applikationer

Tyska Epic Polymers har utvecklat en helt ny materialkvalitet till en kund som tillverkar textilmaskiner. Kunden hade problem med ett sintrat kugghjul av metall.
Kugghjulet ska både ha låg vikt och hög styvhet. Kuggarna får inte haverera ens under långvarig påkänning orsakad av snabba riktningsförändringar. Likaså måste kugghjulet vara nötningståligt och i detta fall får statiskt elektricitet inte byggas upp i produkten.
Lösningen är Strator A-3XC, som är en ny termoplast armerad med långa kolfibrer. Materialet har en draghållfasthet som är bättre än många metallegeringars och de långa kolfibrerna ger en utmattningshållfasthet på hela 100 MPa.
Skjuvhållfastheten är ca 40 procent högre än hos traditionella kortfibriga kolfiberarmerade kompound. Kombinationen av hög skjuvhållfasthet och hög utmattningsbeständighet innebär att kugghjulet kan överföra betydligt större vridmoment än om det vore tillverkat i en kortfiberkvalitet.
Företaget lanserar även en ny serie av långfiberarmerad PPA, med beteckningen Strator TA-X. Jämfört med kortfiberarmerad PPA är draghållfastheten 25 procent högre och slagsegheten är tre gånger så hög. Utmattningshållfastheten har förbättrats med 30 procent och krypningen vid 160 grader är mer än halverad.
Epic Polymers har utvecklat en helt ny produktionsteknologi för tillverkning av produkterna. Många av de tidigare problemen med långfiberarmerade kvaliteter, som dålig matning och lösa fibrer, är nu löst .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063