23948sdkhjf

Holland vill bli störst på grön kemi

Regeringen i Holland har tagit ut färdriktningen gällande landets satsning på miljövänlig kemi i framtiden. Målet är att skapa en biobaserad ekonomi med syfte att kunna kalla sig "the land of by green chemistry" år 2050.
Tidigare i år träffades en rad branschföreträdare vid ett symposium i holländska Wageningen för att diskutera innovationer och framtidssatsningar inom bioplastområdet vilka ska göra landet till världsledande på området, rapporterar europeanplasticsnews.com.

Jan Noordegraaf, ordförande i Synbra Technology redogjorde bland annat för den holländska regeringens planer gällande hållbar utveckling, som inbegriper produktion av biomassa, import av biomassa samt produktion av miljövänliga kemikalier och material. Målet är att vara en av världens tre största tillverkare av smarta material år 2050.

Noordegraaf sa att Holland är på tröskeln till en ny guldålder och att landet har goda förutsättningar att bygga en biobaserad ekonomi, sett så väl till universitet som kemiföretag och FoU-program finansierade av den holländska regeringen.

Vid symposiet berättade en rad företagsledare om olika biomaterialprojekt som pågår i landet just nu. Royal Cosun, ett konsortium av holländska sockerbetsodlare, berättade om sina planer på att kommersialisera en komposit baserad på morotsavfall.

Ed de Jong från Avantium berättade om företagets arbete med PEF - polyeten furanoat vilket är ett 100 procent biobaserat alternativ till PET). Med hjälp av egenutvecklad katalyseringsteknik, YXY teknik, har företaget lyckats omvandla kolhydrater till biobaserade polymerer, inklusive ett alternativ till tereftalsyra. Företaget har bland annat undertecknat avtal med Danone för tillverkning av deras dryckesflaskor av PEF. / europeanplasticsnews.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093