23948sdkhjf

Handbok i oförstörande provning

Inspectas nyutkomna plasthandbok ”Inspecta Handbook: Inspection and Testing of Glass-Fibre Reinforced Laminates” om oförstörande provningsmetoder visar vilka metoder som fungerar på plastkompositmaterial.
Handboken ger även en sammanställning av vanliga skador, materialets egenskaper och kvaliteter. Boken är den första i sitt slag och är skriven på engelska.
Trots lagkrav på både oförstörande provning (OFP) och regelbundna kontroller av objekt tillverkade i glasfiberarmerat laminat, har tillförlitliga metoder saknats. Alternativet har oftast varit förstörande provning.
Andrey Shipsha på Inspecta, har undersökt möjligheterna med oförstörande provning av glasfiberarmerat laminat. Resultatet är en handbok om OFP av plast, med en sammanställning av de provningsmetoder som faktiskt fungerar på plastmaterial.
– Vi har systematiskt gått igenom både kända och mindre kända metoder som vi fått tips om skulle kunna fungera på plast men de flesta har tyvärr fortfarande sina begräsningar, säger Pernilla Utterström på Inspecta, som i Plasthandboken visar på de tillförlitliga OFP-metoder som finns på marknaden och vilka som är under utveckling.
De tre främsta tillförlitliga OFP-metoderna för plastmaterial är digital röntgen, ultraljudsprovning och visuell kontroll. Boken ger bland annat en detaljerad redogörelse för vilka defekter som bör tas hänsyn till vid visuell kontroll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094