23948sdkhjf

Temperera verktyget med gas

Genom att utnyttja friformstekniken DMLS kan det tyska företaget Fruth Innovative Technologies GmbH (FIT) i en adderande process sintra metallpulver till avancerade forminsatser med optimerad kylning.
Friformstekniken tillåter nya lösningar för kylkanaler, både för vätske- och gaskylning. Kanalerna kan nu läggas nära kaviteten och följa konturen på ett helt annat sätt än vad som är möjligt med konventionella upplägg av kylkanaler.
En spännande lösning som företaget erbjuder är gastempererade forminsatser, ett koncept som man valt att kalla Skin Freeze. Vätska från en kylenhet sprutas in direkt i verktygsinsatsen via speciella insprutningspunkter.
Plastsmältans värme tas upp extremt snabbt och effektivt, och gasen från den förångade vätskan passerar i speciella utrymmen i insatsen samtidigt som ytterligare kylning sker. Gasen samlas därefter upp och återförs till kylenheten.
På så sätt kan formväggen kylas till minus 30 grader på bara någon sekund. Kylkapaciteten är tjugo gånger bättre än med vattenkylning. Känsligheten för hot-spots i verktyget minskar och skevningen hos detaljen minskar avsevärt, enligt företaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094