23948sdkhjf

Egen 3D-printer - ny digital boom

Just nu blåser en kraftig vind av ökat intresse för enklare 3D-printrar över världen. Plötsligt finns 3D-tekniken inom räckhåll för gemene man till ett överkomligt pris. Produktdesign tillhör vardagen även för det lilla företaget.
Dagens 3D-skrivare skapar prisvärda och tåliga modeller i plast utifrån ett 3D/CAD-underlag. Och allt fler ser nu fördelarna med att snabbt översätta sitt designarbete med hjälp av enkel friformsteknik.
Friformning i form av adderande tillverkning i skikt för skikt har funnits i decennier, men användningen har hittills – på grund av ett högt pris – varit begränsad till ingenjörer, produktutvecklare och designers. Dessa yrkesgrupper behöver ofta snabbt kunna skapa funktionsriktiga 3D-utskrivna prototyper.
Nu har tekniken utvecklats och mer tillgänglig koncept har tagits fram. Skrivarnas storlek och pris börjar attrahera småföretag och konsumentmarknaden på allvar, och 3D-printern börjar dyka upp på såväl små kontor som hemma hos hobbyentusiaster.
– Vi märker en enorm efterfrågan på mindre 3D-printrar som enkelt ansluts till en PC eller Mac. 3D-entusiasterna har skapat lite av en gräsrotsrörelse. Det finns idag mängder av forum och OpenSource-tillämpningar som gör det möjligt att utnyttja en egen 3D-skrivare till ett mycket lågt pris, säger Paulo Kiefe som är vd på Creative Tools Sweden AB i Halmstad.
Företaget säljer produkter och tjänster för produktion av 3D-animering och visualisering. Sjunkande priser för både 3D-skrivare och plastmaterial skapar helt nya förutsättningar. Även om marknaden för 3D-printrar ännu är i sin linda, så bedöms potentialen som enorm enligt färska digitala trendrapporter.
Tillsammans med Västeråsföretaget Digital Mechanics, som har stor kapacitet och erfarenhet av att ta fram högkvalitativa friformsdetaljer till industrin, satsar nu Creative Tools på det nya marknadsområdet.
– Vi har tagit fram ett eget prisvärt ABS-material till de mindre 3D-skrivarna, säger Anders Sjöberg på Digital Mechanics. Användarnas idéer kan nu realiseras både snabbt och billigt i form av en fysisk detalj. De företag som sedan vill ha mer kapacitet, större noggrannhet och en erfaren samarbetspart kan kontakta oss för åtkomst av övriga tekniker inom adderande tillverkning.

Bilden:
Paulo Kiefe vid MakerBot 3D-skrivaren.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078