23948sdkhjf

Friformning tar ett allt fastare grepp

3D-printning var det stora ämnet på mässan EuroMold i Frankfurt, som hölls förra veckan. Maskinsidan handlade om bättre noggrannhet, större kapacitet, snabbare produktion. Men det som väckte alla störst intresse var de billigare printrarna, med en prislapp som även passar studentplånboken.
Tre stora mässhallar var fyllda med senaste nytt inom produktutveckling, från idé till serieproduktion. Mässledningen Demat var nöjda med resultatet, både utställarmässigt och med antalet besökare. För visst var det fullt i gångarna, inte minst i friformshallen.
Redan vid dörrarna in till hallen möttes besökarna av 3D Systems monter med företagets minsta 3D-printrar. Färgglada och med en prislapp på 1500 euro. Man passade också på att visa exempel på vad den absoluta formfriheten hos friformstekniker kan användas till. Men damskorna som visades såg inte ut som bekväma mässkor direkt, medan de lasersintrade Iphone-skydden gick åt som smör i solsken.
Materialfloran för additiv tillverkning utökas ständigt. Det senaste materialtillskottet är pappersmassa, som används i Mcor Technologies nya printermodell Iris. Det går även utmärkt att bygga i fyrfärg. Miljövänligt, billigt och förvånansvärt bra upplösning.
Voxeljet visade vad som enligt dem själva är världen första kontinuerliga friformsmaskin. Det patenterade konceptet innebär att uppbyggnad och efterbehandling/packning kan ske i anslutning till varandra i ett optimerat flöde. Så nu är det fritt fram för friformsfabriken.
Hos Objet demonstrerades jättemaskinen Connex 1000 för första gången, en maskin med en byggkammare som tillhör de allra största på marknaden. Uppskattad egenskap är också möjligheten att blanda standardmaterial för att fininställa produktens egenskaper
Men varför har det blivit sådan uppmärksamhet runt en teknologi som funnits i många år? Huvudskälet enligt trendgurun Terry Wholer är att produktionshastigheten ökats och nu kommit till en punkt där direkttillverkning av kortare serier är ekonomiskt försvarbart. Under de senaste åren har produktionshastigheten ökats med upp till tio gånger, samtidigt som materialen blivit fler och täcker en bred palett av egenskaper.
Och den stora skrällen är att 3D-printrar nu även finns för slutkonsumenter, som kan skriva ut smågubbar, plastsmycken, designprodukter – i en process där bara fantasin sätter gränserna. Att förstå och lära sig att utnyttja formfriheten gynnar framtidens industri. För det är krocken mellan traditionell konstruktion och nya möjligheter som varit den stora bromsklossen i spridningen av 3D-printning.
/KEH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063