23948sdkhjf

Framtidens släppmedel är här

Forskare vid Fraunhofer Institut har utvecklat en släppfilm som ersätter den släppmedelsbeläggning som idag måste påföras på formarna vid tillverkning av fiberförstärkta plastkompositer.
-Vår film kan användas på alla strukturer och gör det möjligt att enkelt avforma komponenterna från formen utan att några släppmedelsrester finns kvar, säger Matthias Ott, projektledare och en av de två forskarna.

Enligt Ott har filmen ett 0,3 mikrometer tjockt plasma-polymer-släppskikt vilket inte lämnar några kvarvarande släppmedelsrester på komponentens yta efter avformning.

Gregor Graßl, den andra av de två projektledarna säger att de släppfilmer som tidigare funnits tillgängliga på marknaden är väldigt styva. Nackdelen med det är att de endast kan användas i samband med enklare formkonturer. Den film som Frauenhofer-forskarna tagit fram har en elasticitet på upp emot 300 procent och är inte tjockare än 0,1 millimeter. Tillika kan den användas på böjda eller strukturerade ytor utan att den veckas.

En stor utmaning som forskarna hade att övervinna i projektet var frågan om hur de skulle få beläggningen att fastna på filmen. För detta utvecklades en plasmaprocess som släpper släppskiktet. När plasman stängs av går skiktet in i ett jämviktstillstånd. Då bildas inga ytterligare reaktiva partiklar.

De molekyler som redan finns på filmen, organiserar sig på ett sådant sätt att ytan inte längre uppvisar några reaktiva grupper. Resultatet av detta är kompositens hartsdel inte binder mot släppskiktet, medan släppskiktet binder väl mot filmen.

Vid avformning lämnar filmen, Flex Plas, lämnar inga spår av släppmedelsrester på kompositkomponenten.

Vid AVK Innovation Award 2012, i samband med Composites Europe tidigare i höst, mottog Matthias Ott och hans kollega George Graßl pris för sitt forskningsarbete.

Fraunhofer IFAM.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063