23948sdkhjf

Norner bygger CO2-baserad plastfabrik

Normalt är koldioxid något som måste reduceras – men inte hos norska företaget Norner som blir först i världen att etablera en fristående anläggning för att använda CO2 i framställningen av plast.
Företaget har sedan flera år arbetat på en katalysator som tillåter CO2-råmaterial i plastproduktionen. Nu har projektet kommit så långt att företaget ska bygga en pilotanläggning för 50 miljoner norska kronor i Grenland i Norge.

– Vi behöver en finansiell samarbetspartner som medverkar till att industrialisera processen och har därför ingått en avsiktsförklaring med ett större petrokemiskt företag. Vi hoppas kunna realisera det före påsk, säger Tine Rörvik, vd för Norner till norska Teknisk Ukeblad.

Projektet har redan fått drygt 17 miljoner kronor i stöd från Innovasjon Norge och Skattefinn.

– Vi är en av dem kommit längst med denna teknologi och vi är medvetna om att det finns ett begynnande intresse hos andra stora kemiaktörer. Men vi är först med att etablera en pilotanläggning för en kontinuerlig produktion av plast, säger chefen för polymerområdet Morten Lundquist.

Norner vill dock inte självt ut på marknaden för att producera plast till exempelvis för livsmedelsindustrin.

– Pilotanläggningen blir den första fristående anläggningen i världen och ska vara tillgänglig för andra verksamheter som vill utveckla plastprodukter. Vårt mål är att utveckla processen, inte produkterna, säger Tine Rörvik. /processnet.se
/MF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109