23948sdkhjf

Baklänges med CMM

Verktygstillverkaren Halmstad Finmekanik har investerat i en ny CMM som stöd vid sin enstycks- och småserietillverkning av verktyg till såväl fordonsindustri, som exempelvis medicinteknisk industri.
Senaste tillskottet är Master3DGage som är ett system för koordinatamätning/scanning och verifiering av måttoleranserna hos en produkt.
En specialitet där den nya mätmaskinen spelar en huvudroll är ”baklängeskonstruktion”, eller Reverse Engineering. Företagets ägare och VD Magnus Sjöberg förklarar:
- Det händer att vi får in nedslitna verktyg som kunden vill att vi ska nytillverka, trots att det varken finns ritningar eller 3D CAD-modeller. Då får vi starta vårt detektivarbete för att lista ut hur verktyget har sett ut i original.
– Till vår hjälp har vi Master3DGage och 20 års verktygserfarenhet. Vi sätter ut våra referenspunkter på lämpliga ställen på verktygsspillran och använder värdena från scanningutrustningen i Mastercam för att bygga upp en 3D CAD-modell av hur vi tror att verktyget en gång såg ut. Och slutresultatet blir förvånansvärt bra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078