23948sdkhjf

Kompositmaterial av återvunna kolfibrer

Ett nytt kompositmaterial tillverkat av återvunna material har sett dagens ljus. Det handlar om ett semistrukturellt kompositmaterial från återvunna kolfibrer och produktionsspill från det polypropenbaserade materialet PURE.
I slutet av september presenterade Magdalena Szpieg vid Luleå tekniska universitet (LTU) sin doktorsavhandling. I sitt arbete har hon studerat Produktionsspill av PURE med avseende på dess stabilitet och processbarhet som matrismaterial.

Under arbetets gång har hon processat matrismaterialet till tunna filmer vilka staplades tillsammans med platta förformar av återvunna (via pyrolys) kolfiber från flygplansstrukturer. Materialstapeln har därefter upphettats. Avslutningsvis har kompositmaterialet tillverkats via pressning enligt papperstillverkningsprinciper för att fördela kolfibern jämnt.

Kvaliteten på det tillverkade kompositmaterialet har undersökts i mikroskop för utvärdering av porhalt och konsolidering. Även materialets mekaniska egenskaper har utvärderats. Det oelastiska och tidsberoende mekaniska beteendet hos det återvunna kompositmaterialet i spänning har också analyserats.

Sedan den 1 oktober jobbar Magdalena heltid på Swerea SICOMP i Mölndal som forskare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062