23948sdkhjf

Stark comeback för adderande tillverkning

Branschspecialisten och analytikern Terry Wholer och hans bolag Wohler Associates förväntar i sin senaste årsrapport en fortsatt stark utveckling för adderande tillverkning, AM.
I denna årliga branschbibel finns bidrag från 50 specialister i hela världen och denna gång är rapporten 270 sidor, späckade med marknads- och teknikinformation.
Definitionsmässigt står samlingsbegreppet AM för alla tillverkningsmetoder som bygger upp komponenter med material, istället för att avverka material från ett ämne eller gjuta med en form. AM är väl etablerat för prototypframställning (Rapid Prototyping) där CAD-modeller används direkt, utan att tillverkningsprocessen går en omväg via verktyg.
Under åren används AM i allt större utsträckning för produktion av färdiga produkter (Rapid Manufacturing), och detta är ett av de nyckelområden som fokuseras på i Wholers rapport.
I rapporten beskrivs bland annat den explosiva ökning som skett av enklare 3D-skrivare, som satt fart på något av en ”gör-det-själv”-trend. Dessutom beskrivs den snabba utvecklingen av passande råmaterial och den ökande användningen av AM-tekniker för slutproduktion i plast-, metall- och kompositmaterial.
Marknaden för adderande tillverkning återhämtade sig väl under förra året efter den globala recessionen. I rapporten anges att den årliga ökningen av intäkter runt AM-produkter var 24 procent under 2010, jämfört med en minskning på 9,7 procent året innan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078