23948sdkhjf

Impregnera plast med koldioxid

Alla har vi hört att koldioxid är ansvarig för den globala uppvärmningen – men gasen har faktiskt även goda egenskaper. Forskare vid Fraunhofer-institutet håller nu på att undersöka möjligheterna att i större skala impregnera plast med komprimerad koldioxid.
På så sätt skapas ett material som öppna nya användningsområden, från färgade kontaktlinser till bakteriefria dörrhandtag.
Metoden bygger på att man utnyttjar koldioxid i sitt superkritiska tillstånd där viskositeten är likartad en gas, medan densiteten är mer som en vätska. Koldioxiden får här egenskaper liknande ett organiskt lösningsmedel, vanligen jämfört med hexan.
I detta tillstånd kan koldioxiden ta sig in i polymeren och fungera som bärare av färg, additiver, läkemedel eller andra ämnen. När normaltryck återtas försvinner gasen ut i atmosfären igen. Processen är mycket enkel och tar bara några minuter. Delkristallina och amorfa plaster passar utmärkt för metoden, medan kristallina polymerer har en för stark struktur.
Framgångsrika tester har gjorts där polykarbonat impregnerats med antibakteriella nanopartiklar och i andra tester har man tittat närmare på antiinflammatoriska substanser. Processen bedöms ha en enorm potential, eftersom koldioxid är flamsäkert, ogiftigt och billigt. Ett nytt område kan vara medicinska kontaktlinser, där linsen laddats med passande läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093