23948sdkhjf

Filmblåsning upp och ned

Vattenkylning istället för luftkylning är maskintillverkaren Windmöller & Hölschers nya koncept när man utökar sitt standardprogram med Aquarex filmblåsningsserien.
Tidigare har teknologin använts i små skräddarsydda speciallinjer och nu är det alltså dags för större standardmaskiner.
Att kyla med vatten innebär mer eller mindre en chockkylning, där kyltiden förbättras med en faktor 30. Snabb stelning av smältan minimerar kristalliniseringen i plasten och istället skapas en amorf struktur med utmärkta optiska egenskaper.
Samtidigt bibehålls effekten av den biaxiella sträckning som bara uppnås vid filmblåsning. Slutresultatet är en film med nya egenskaper som kan användas i en rad olika sammanhang, exempelvis treskikts infusionspåsar av högklar PP som nu kan konkurrera med konventionell PVC.
Förutom ett kristallklart material förbättras även de mekaniska egenskaperna avsevärt, exempelvis punkteringståligheten och dart-drop-värdet. Likaså ger den amorfa strukturen bättre förseglingsegenskaper.
Nu är PP istället för PVC i infusionspåsar möjligt tack vare vattenkylningstekniken i Windmöller & Hölschers nya filmblåsningskoncept.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063