23948sdkhjf

Nedbrytbar plast av mjölk och lera

Forskare vid amerikanska Case Western Reserve University säger sig ha utvecklat en miljövänlig ersättare till oljebaserad, expanderad polystyren, EPS. De har skapat ett styvt lättviktsmaterial genom att använda mjölk och lera.
Expanderad polystyren, EPS, används i matförpackningar, som stoppnings- eller isoleringsmaterialet etc. Dessvärre bryts materialet inte ner i naturen vilket lett till en ökad efterfrågan på ett miljövänligare alternativ. Enligt en artikel i Ny Teknik har den amerikanska forskaren David Schiraldi och hans kollegor vid Case Western Reserve University utvecklat ett alternativ - ett styvt lättviktsmaterial tillverkat av mjölk och lera.

De har blandat mjölkproteinet kasein med ett lermineral. En reaktiv molekyl har därefter tillsatts. Sedan har materialet fått frystorka. Resultatet är ett luftigt, lätt och mekaniskt starkt material som snabbt bryts ner i naturen. Redan efter 30 dagar lär en tredjedel av det skumliknande materialet ha försvunnit. Ambitionen är på sikt att ersätta kaseinet med vanlig komjölk.

Ännu har bara mindre provmängder tagits fram. Amerikanska start-up bolaget Aeroclay har dock köpt licensen för tekniken. Enligt tidningen säger de sig vara inne i förhandlingar med slutanvändare.

Forskarnas arbete publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Biomacromolecules.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328