23948sdkhjf

Grön härdplast från biomassa

Holländska kemister har utvecklat en serie biologiskt nedbrytbara härdplaster framställda av giftfria förnybara råmaterial från biomassa.
Upptäckten skedde när professorerna Gadi Rothenberg och Albert Alberts vid universitetet i Amsterdam i Nederländerna studerade biobränslen. Några misstag gjorde att de slutligen hade en polymeriserad harts framför sig, vilken visade sig ha intressanta egenskaper.

Genom att välja rätt råvaror och processbetingelser för tvärbindningsreaktionen lyckades forskarna skapa en rad bioplaster i form av styva skum, elastiska skum samt styva och elastiska skivmaterial.

Forskarna hävdar att de nya materialen i princip kan ersätta polyuretan och polystyren i konstruktions- och förpackningsapplikationer, samt epoxi för tillverkning av plywood och träfiberskivor.

Idag befinner sig de två kemisterna i ett läge där de producerar materialet på kilogram basis. Med hjälp av industriella partners kommer de så småningom att skala upp processen. En patentansökan är inlämnad. /MF

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062