23948sdkhjf

Svensk toalettpåse vann utmärkelse

Närmare 2,6 miljarder människor, saknar tillgång till en toalett. Lägg där till att ett barn dör var femtonde sekund till följd av vattenföroreningar. Med dessa motiveringar i ryggen har den svenska innovationen Peepoo väskan utsetts till en av årets bästa innovationer av innovationsnätverket Springwise.com.
Engångspåsen Peepoo fungerar som en portabel och billig latrin för alla som inte har en toalett. Påsen är konstruerad så att den fungerar när användaren sitter, på huk eller stående. Varje påse används endast en gång, varefter den knytas ihop. Materialet är en biologiskt nedbrytbar plast, gjord av en blandning av alifatiska/aromatiska co-polyesters och polymjölksyra (PLA), med små tillsatser av vax och lime. Ytterst är påsen fodrad med en ureabelagd gasväv som desinficerar avföringen och urinen.

När en påse använts och knutits samman, grävs den ner i jorden. Då påsen är luktfri under minst 24 timmar behöver detta inte ske omedelbart. Inom två till fyra veckor efter nedgrävningen omvandlas innehållet omvandlas till högkvalitativt gödningsmedel, vilket också är ovanligt i många U-landsområden vilket i sin tur kan bli en inkomstkälla och ytterligare berikande för en enskild person eller i en by. Fälttester gjordes i Kenya och Indien under förra året.

I dagsläget har företaget en småskalig semimanuell produktion i Nairobi i Kenya vilken har som främsta syfte att tillgodose projektet i Nairobi, samt till hjälporganisationer i akuta katastrofområden som Haiti och Pakistan. En storskalig höghastighetsproduktion planeras vara igång sommaren 2011.


Flicka i Kenya som precis använt sin Pepoo toalett. Foto: Ashley Wheaton.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.059