23948sdkhjf

Svensk kolfiberambulans redo för Europa

Med ny epoxi- och kolfiberarmerad kaross och rutor av polykarbonat har Nilsson Special Vehicles, som enda tillverkare av personbilsambulanser i Europa fått helbilsgodkännande på fordonet.
För att få ett europeiskt helbilsgodkännande krävs att både fordon och tillverkning uppnår ett stort antal kriterier. När Laholmsföretaget nu har certifikatet i sin hand innebär det besparingar såväl i tid som byråkrati vid försäljning av bilarna i Europa.

Idag vänder sig företaget framförallt mot den svenska och norska marknaden med sina ambulanser, men flera ambulanser har levererats till flera länder i Europa och Asien. Långt framskridna planer finns dock på ett vidgat fokus mot länder som Danmark, Schweiz, Österrike med flera. Diskussioner förs även marknaden i Asien och Mellan Östern.
Den nya ambulansen som introducerades tidigare i år, har fyrhjulsdrift och är byggd på ett chassi av Volvo V70 D5 AWD. I likhet med sin föregångare är lastkapaciteten bra.

Chassi och skåp är konstruerat av en epoxi- och kolfiberarmerad komposit med divinycellkärna. Kompositkonstruktionen är dessutom förgelcoaterad. Det innebär stora besparingar i tid jämfört med förra generationen som för övrigt byggdes med glasfiberförstärkt komposit.

-Genom konstruktionsförändringen har vi fått en starkare konstruktion som dessutom är 100 kilo lättare, säger Per Dahlström, vd hos Nilsson Special Vehicles.

Skåp och chassi tillverkar företaget hos en underleverantör i Sverige. Det samma gäller för de fönster som sitter i ambulansens baklucka samt bakre sidoglas.

-Vi har valt att tillverka dem av polykarbonat som belagts med kiseloxid. Det ger oss både produktionstekniska och viktbesparande fördelar, säger Per Dahlström.

All montering sker i företagets lokaler i halländska Laholm. Nilsson Special Vehicles har 55 anställda. Utöver ambulanser tillverkar de begravningsbilar och limousiner. /MF


Svensktillverkade Nilssonambulansen med epoxi- och kolfiberarmerad kaross och rutor av polykarbonat.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078