23948sdkhjf

Elektriskt ledande plast ska ge kisel en match

Polymerer är både lättare och flexiblare som material än kisel. Det material som dagens solceller vanligen tillverkas av. Polymerer är dessutom lättare att integrera i andra material, vilket öppnar en spännande dörr mot ny solcellsforskning.
Ellen Moons docent i materialfysik vid Karlstads universitet har tilldelats 2,4 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för sin grundforskning om alternativa solceller. Pengarna ska användas för det ett forskningsprojekt som initierades 2002. Till sin hjälp har hon ett forskningsteam på åtta personer som undersöker hur elektriskt ledande plaster, ska kunna ersätta kisel i framtidens solpaneler och omvandla solljus till el. Teamet undersöker hur strukturen i polymerskiktet byggs upp i syfte att kunna öka verkningsgraden och livslängden på solceller. De vill också skapa en bättre förståelse för de kritiska faktorer som finns gällande tillverkning och prestanda.

-Polymerer är ett lättare och flexiblare material än kisel som vanligtvis används idag. Några av fördelarna är också att de är lättare att integrera i andra material och att tillverkningstiden blir kortare. I framtiden kan vi tänka oss att man integrerar polymerelektronik i tyger eller byggmaterial. Att använda sådana solceller i tyget till en jacka, skulle kunna innebära att personen som bär jackan kan ladda sin mobiltelefon bara genom att ha den i fickan, säger Ellen Moons. /Karlstads universitet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094