23948sdkhjf

Styv kuling över vindindustrin

Konkurrensen hårdnar inom den internationella vindkraften. Världsledande danska Vestas gör sig av med 3 000 anställda. Enheten i Lidköping är en av enheterna som läggs ned.
Vestas Wind Systems är fortfarande världens största vindkraftverktillverkare, med 20 procent av den globala marknaden, men konkurrensen ökar både internationellt och på hemmaplan.
Beskedet om att flera fabriker ska läggas ned kom i samband med en oväntat stark delårsrapport och berör främst den danska verksamheten. Vestas Casting, som tillverkar delar till vindkraftverk, lägger ner gjuteriet i Lidköping och 84 personer sägs upp. Orsaken är att fabriken inte har rätt kapacitet för att bygga så stora vindkraftverk som behövs. Det är inte helt klart när verksamheten läggs ner och produktionen kommer att fortsätta ytterligare några månader.
För sex år sedan etablerade sig tyska Siemens på vindkraftsmarknaden och köpte det danska företaget Bonus Energy. En annan konkurrent är det amerikanska företaget GE Wind, som bara i Sverige planerar att investera närmare en halv miljard kronor under de närmaste åren.
Indiska och kinesiska vindkraftsbolag etablerar sig också på marknaden och av de femton största är fem bolag kinesiska.

Bilden visar Lillgrund i Öresund som är världens tredje största havsbaserade vinkraftpark. (Foto: Vattenfall)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126