23948sdkhjf

Plastindustrins lagervärde studsar

Det går framåt för svensk tillverkningsindustri just nu. Under årets tredje kvartal byggde industrin upp lagren med 2,7 miljarder kronor. Det motsvarar en uppgång med 2,1 procent jämfört med samma kvartal 2009.
Gummi- och plastvaruindustrin, som enskild grupp, har ökat värdet på sitt totala lager jämfört med Q3 2009 med hela 8,1 procent. Visserligen från en förhållandevis låg ingångsnivå, men än dock. Sedan årets andra kvartal har lagervärdet dessvärre minskat igen.
För ett år sedan, då den ekonomiska krisen fortfarande pågick, hade plast- och gummiindustrin det tufft på flera sätt. Men återhämtningen har varit kraftfull, vilket bland annat märks av det ökade värdet av branschens totala lager. Ökningen med 8,1 procent för kvartal tre, jämfört med motsvarande i fjol är glädjande. Dessvärre minskade värdet i jämförelse med årets andra kvartal. Anledningen till detta kan man bara spekulera i. Troligtvis spelar problematiken med råvaruförsörjningen in sin roll.
Enligt Statistiska centralbyråns mätningar minskade värdet på plast- och gummiindustrins totala lager med 2,1 procent under Q3 jämfört med Q2, vilket motsvarar 82 miljoner kronor. Bäst inom tillverkningsindustrin går det för dator- och elektronikindustrin tillsammans med motorfordon.
Definitionen på totala lagret är; summan av lager av insatsvaror, produkter i arbete och färdiga egentillverkade varor samt färdiga varor av främmande tillverkning. /Statistiska Centralbyrån

Plast- och gummiindustrin åker berg-och-dalbana just nu sett till värdet av dess totala industrilager.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094