23948sdkhjf

Plastutställning på Nordiska museet

I början av juni i år öppnar en utställning om plast på Nordiska museet i Stockholm. Utställningen ska berätta om plastens hela historia från början av 1900-talet fram till idag, med mängder av föremål ur Nordiska museets samlingar.
Nordiska museets utställningen tar sin utgångspunkt i hemmet. Här ska bakelittelefonen samsas med klassiker formgivna av Stig Lindberg och Carl-Arne Breger. Den anonyma vita trädgårdsstolen, kanske världens mest spridda plastföremål, finns självklart också med. Plast! presenterar även privatsamlaren Thomas Lindblad och hans stora samling av hushållsplast.
Utställningen ska enligt Nordiska museet berätta plastens historia. Om den första experimenterande perioden i början av 1900-talet. Om 1950- och 60-talen då materialet kommer in i hemmen på allvar och fabrikerna anlitar formgivare. Från att då vara en positiv framtidssymbol börjar plastens bidrag till den ökande masskonsumtionen att uppmärksammas på 70-talet.
– Under de drygt hundra år som plasten funnits har den hunnit förändra vår vardag i grunden och är en av förutsättningarna för det välfärdsliv vi lever. Idag är plastprodukter trendiga, samtidigt som materialets negativa miljöpåverkan är mer uppmärksammad än någonsin, skriver Nordiska museet i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094